Om oss och Lådans filosofi

Lådan är ett café som erbjuder 100% vegansk fika där allting är bakat på plats i butik. Lådan startades av Oskar Klarén år 2016 i Mitt Möllan i Malmö och nu tar vi konceptet vidare till Helsingborg.

Varför ett veganskt café?( Den frågan kanske någon ställer sig.) För att i skrivande stund finns det inte ett café i Helsingborg som enbart erbjuder 100% veganska fika, ett café där du som kund kan vara säker att allting som erbjuds är fritt från kött- och mejeriprodukter. Fler och fler människor väljer av olika anledningar att minska på eller att helt ta bort kött- och mejeriprodukter från sin diet, då måste det även finnas ställen som kan erbjuda ett utbud som är anpassat för denna växande grupp människor. Vi som driver Lådan har själva valt en grön livsstil och finner det många gånger svårt att hitta caféer eller restauranger med ett tillförlitligt vegetariskt eller veganskt utbud. Detta vill vi ändra på och är en av anledningarna till varför vi väljer att öppna ett veganskt café i Helsingborg.

En annan anledning till varför vi valt att öppna ett veganskt café är att vi inte vill bidra till och stödja kött- och mejeriproduktionen båda av moraliska och etiska skäl samt för klimatet. Hur kött- och mejeriprodukter produceras i Sverige känner vi är oetiskt där djuren i frågan inte ses som levande varelser men som rena produkter som kan behandlas hur som helst.

Stora nationella och internationella undersökningar och studier visar på att kött- och mejeriproduktion är de industrier som tar upp mest jordbruksmark men som relativt sett producerar minst varor. Köttindustrin står även för 58% av växthusgasutsläppen enligt en studie av Oxford University. Men vi tänker inte göra några större utläggningar om forskningen här, allt vi vet är vad vi själva har läst och information om ämnet är nog bäst om du söker upp det själv – så får du bestämma själv om du håller med eller inte (som med allt annat här i livet).

Rent praktiskt…

… jobbar med årstiderna och de färskvaror som är i säsong när vi sätter vår dagliga meny. Vi erbjuder ett generöst grundsortiment som alltid kommer att finnas på Lådan där du som kund kan komma för ditt favoritbakverk samtidigt kunna upptäcka våra dagliga överraskningar. Du kan sitta och avnjuta fikan på plats på Lådan eller ta med. Alla bakverk bakar vi från grunden i butik och jobbar med hållbara leverantörer som tror på sin grej.

Sist men inte minst, vilka är då vi? Peggy och Sebastian matälskare och praktiska människor som älskar att skapa, spela, göra, lista ut, leka och vår hund Gallifrey (om ni kan lista ut var hunden har fått sitt namn så förstår ni också att vi är ganska nördiga). Vi har gjort och arbetat med lite av det mesta och mellan oss allt mellan konstpedagogik till pizzabagare, men det vi båda alltid har och alltid kommer att ha som en central punkt i våra liv är mat – god mat! Också älskar vi att baka förstås!